Träffa tre sjuksköterskor på Vardaga
På Vardags äldreboenden jobbar idag cirka 180 sjuksköterskor. Nedan möter du några av dem.
”Korta beslutsvägar och nära samarbete med ledningen”

Erika Tegnér jobbar som specialistsjuksköterska på äldreboendet Gröna Gården i Linköping. En av de saker hon uppskattar med sitt jobb är teamarbetet. För att varje person som bor på boendet ska ha det så bra som möjligt och få bästa möjlighet till ett liv i livskvalitet på äldre dagar, är teamarbetet centralt.
Vad uppskattar du mest med din arbetsplats?
- Det bästa är just att jag får arbeta med gamla, arbeta nära omvårdnadspersonalen och att vi arbetar i team. Jag tycker om att gå till jobbet och möta omsorgstagarna och det faktum att jag känner dem.
Vad är bäst med att arbeta inom äldreomsorgen?
- Alla möten. Man lär känna omsorgstagarna och utvecklar en relation till både dem och närstående. Man ser hela människan och inte bara sjukdomen som det ofta kan vara inom slutenvården. Jag har möjlighet att påverka och göra skillnad – något som är enkelt för mig kan vara väldigt stort för den personen det handlar om.
Vad uppskattar du mest med att arbeta inom Vardaga?
- Jag upplever korta beslutsvägar och vi har ett nära samarbete med ledningen vilket gör att man har stor möjlighet att påverka. Så har inte alltid varit fallet när jag arbetat mot regionen, där det kan vara svårt att få igenom en förändring. Jag tycker om organisationen där vi arbetar med verksamhetschef, gruppchef och personal. Inom Vardaga har man även möjlighet att utvecklas i sin roll, både som sjuksköterska och undersköterska.
Erika Tegnér - legitimerad sjuksköterska sedan 2008.
Specialistsjuksköterska inom vård av äldre, arbetar på Gröna Gården i Linköping Arbetstid: 07.45-16.15 måndag-fredag, ledig alla kvällar, helger och röda dagar.
”Att se hela läkningsprocessen är fantastiskt”
Simon Göransson jobbar som omvårdnadsansvarig sjuksköterska på Vardagas äldreboende Lindgården i skånska Broby. Här kan han påverka och får följa sina patienter under en längre tid.
– Det jag uppskattar allra mest är det egna ansvaret och möjligheten att påverka. Att jobba på sjukhus var inte min grej, det var för hårda tyglar och inte alls samma kontinuitet, säger Simon.
Viktigt med ständig förbättring
Efter några år på sjukhus, och arbete inom anestesi och kirurgi, började Simon 2019 på äldreboendet Lindgården. Fokuset på kvalitetsutveckling är något som han värdesätter mycket med sin nuvarande arbetsplats.
– Jag är en sådan person – jag kan störa mig på något en vecka, sedan måste jag göra något åt det! Här på Lindgården jobbar vi hela tiden med förbättringar och strävar mot en ännu bättre och säkrare vård. Det är ofantligt roligt, säger Simon och exemplifierar:
– Just nu driver jag ”Projekt nutrition” där vi ser över nattfastan för våra boende. Det är jätteviktigt för att de ska må så bra som möjligt.
God kontinuitet
Jämfört med arbete på sjukhus uppskattar Simon utgångspunkten att hela individen är i fokus inom äldreomsorgen och att han som sjuksköterska får följa de boende under en längre tid.
– Man ser hela läkningsprocessen, från problem till resultat – det är fantastiskt! Det går inte att jämföra med arbete på ett sjukhus när man bara är inkopplad under en begränsad tid, säger Simon.
Då han nu jobbat på Lindgården i 1,5 år har han också lärt känna de boende och deras sjukdomshistoria, vilket borgar för en bättre vård, framhåller han.
– Det är en ofantlig styrka. Om någon av mina patienter blir dålig vet jag om det varit något liknande tidigare och sätter in åtgärder utifrån min kunskap. Självklart kan man läsa i journaler men det blir inte på samma sätt. Kontinuiteten är jätteviktig.
Brant inlärningskurva
Som sjuksköterska på äldreboende är det viktigt att ha bred kusinskap och Simon framhåller att han har lärt sig mycket under tiden på Lindgården.
– Ja herregud! Här har vi i alla möjliga åkommor att ta hand om och göra bedömningar kring – kirurgi, infektion… Man får en bred kompetens och lär sig mycket om mycket! Det är väldigt stimulerande.
Simon Göransson - legitimerad sjuksköterska sedan 2016. Arbetat på Vardagas äldreboende Lindgården, med 55 platser på två avdelningar, och tre sjuksköterskor, sedan 2019. Arbetstid: 7-16 måndag till fredag.
”Jag har alltid blivit trodd och satsad på”
För åtta år sedan började Mårten Hedberg jobba som omvårdnadsansvarig sjuksköterska på ett av Ambeas äldreboenden i Stockholm. I dag är han kvalitetsutvecklare och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) på huvudkontoret.
– Jag har alltid blivit trodd och satsad på. På Ambea är det mycket interna utbildningar och när man har idéer så lyssnar arbetsgivaren, säger Mårten.
År 2012 kom han till Ambea och äldreboendet Villa Botvid i Tumba. Mårten trivdes bra och efter några år beslutade han sig gå högskoleutbildningen till specialistsjuksköterska mot vård av
äldre. Under tiden hade han en utbildningstjänst på Ambea, där studierna på två år kombinerades med deltidsarbete till full lön.
Därefter öppnades nya möjligheter. Vid sidan av fortsatt arbete på äldreboende – nu som ensam sjuksköterska på det
mindre boendet Marieberg på Södermalm – deltog Mårten i flera
interna projekt. I mars 2020 började han på Ambea huvudkontor som kvalitetsutvecklare och medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vardaga med ansvar för hemtjänst och region Stockholm norr.
– Jag uppskattar förtroendet och möjligheten att kunna vidareutvecklas, säger Mårten.